Tijdens een recent interview spraken prominente econoom en crypto-scepticus Dr. Nouriel Roubini (alias „Dr. Doom“) over de toekomst van de digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s).

Hij bleek ook zijn houding ten opzichte van Bitcoin te hebben verzacht.

Professor Roubini geeft les aan de Stern School of Business van de Universiteit van New York en is voorzitter van Roubini Macro Associates LLC, een economisch adviesbureau.

In 2018 noemde Roubini blockchain „een verheerlijkte Excel-spreadsheet“ en „een van de meest overhypte technologieën ooit“. Wat Bitcoin Code betreft, viel hij het al in 2014 aan en noemde het „een Ponzi-schema“, een „waardeloze“ opslagplaats, en „een kanaal voor criminele/illegale activiteiten“.

In maart 2019 werd Roubini tijdens een interview met het CFA-instituut gevraagd naar zijn „sterke opvattingen“ over Bitcoin en andere cryptokringen.

Hier waren een paar van zijn opmerkingen:

„…voor mij is de hele crypto ruimte er een van activa die niet echt geld zijn. Ze zijn niet echt een valuta. Ze zijn geen schaalbaar betaalmiddel. Ze zijn niet zo stabiel in termen van waardeopslag.“

„En wat er gebeurde, vooral in 2017 toen de prijs van de bitcoin van $2.000 helemaal naar $20.000 ging aan het eind van het jaar, had voor mij alle kenmerken van een zeepbel… En raad eens? Die zeepbel begon te barsten omdat er geen echte fundamentele waarde op deze activa was… Dit was voor mij de moeder en de vader van alle zeepbellen.“

Welnu, nu Bitcoin hardnekkig weigert weg te gaan en de institutionele interesse/steun blijft groeien (bijvoorbeeld de recente aankondiging van PayPal dat het zijn 346 miljoen gebruikers zal kopen, verkopen en cryptocurrencies zal houden), lijkt het erop dat Dr. Roubini zijn houding ten opzichte van Bitcoin heeft verzacht en dat hij niet langer denkt dat het waardeloos is.

Afgelopen vrijdag (6 november), tijdens een interview met Yahoo Finance, werd Dr. Roubini gevraagd wat hij vindt van het feit dat „veel mensen“ tegenwoordig „behoorlijk bullish“ zijn over Bitcoin met de Bitcoin-prijs rond de 15.387 dollar.

Dr. Roubini antwoordde:

„Nou, ten eerste heb ik erop gewezen dat cryptocurrency een verkeerde benaming is, want om iets een valuta te zijn, moet je een rekeneenheid zijn. Niets is geprijsd in Bitcoin of andere cryptocurrency. U moet een enkele teller zijn, en met zoveel tokens hebt u geen enkele teller. U moet een schaalbaar betaalmiddel zijn, en met Bitcoin kunt u slechts vijf transacties per seconde doen. Met een Visa-netwerk kunt u 25.000 transacties maken. En u moet een stabiele waardeketen zijn die niet erg volatiel is.

„Nu, op basis van de eerste paar criteria, is Bitcoin geen valuta. Het is misschien een gedeeltelijke waardeopslag, omdat het, in tegenstelling tot duizenden andere wat ik noem shitcoins, niet zo gemakkelijk kan worden gedebiteerd, omdat er op zijn minst een algoritme is dat bepaalt hoeveel het aanbod van Bitcoin in de loop van de tijd toeneemt, omdat voor de meeste van die andere, letterlijk, ad hoc wordt gedaan, en ze worden sneller gedebiteerd dan wat de Fed doet.

„Dus wat is de toekomst van deze activaklasse? Naar mijn mening is het niet schaalbaar, niet veilig, niet gedecentraliseerd, is het geen valuta, en vergeet niet dat veel centrale banken, te beginnen met de Chinese, de Zweedse, maar zelfs de eurozone, beginnen na te denken over het creëren van een digitale centrale bankvaluta. Als je eenmaal een centrale bank digitale valuta hebt, kan ieder individu een rekening bij de centrale bank gebruiken om betalingen te doen.

„Dus niet alleen heb je geen crypto nodig, je hebt zelfs geen Venmo nodig. Je hebt zelfs geen bankrekening nodig. Je hebt zelfs de cheque niet nodig. En de grote revolutie die we de komende drie jaar gaan zien, wordt de digitale valuta van de centrale bank. Ze zullen digitale betalingssystemen verdringen, of in de privésector, te beginnen met cryptocurrency’s die geen echte valuta’s zijn.“