Een van India’s meest prominente investeerders, Rakesh Jhunjhunwala, bijgenaamd „Warren Buffett van India,“ zei dat regelgevers Bitcoin zouden moeten verbieden.

Temidden van de roep om genuanceerde crypto-regelgeving in India, lijkt één miljardair investeerder niet verkocht te zijn aan de waardepropositie van cryptocurrencies en heeft hij gepleit voor een verbod op Bitcoin (BTC).

Bitcoin-kater zal ‚veel erger‘ zijn

In een gesprek met CNBC op dinsdag (23 februari 2021) heeft Rakesh Jhunjhunwala, ook wel de „Indiase Warren Buffett“ genoemd, de Bitcoin Machine afgekraakt en de grootste cryptocurrency door marktkapitalisatie „speculatie van de hoogste orde“ genoemd.

Volgens Jhunjhunwala zal de kater van de cryptocurrency-markt veel erger zijn dan de euforie van de winsten die door tokens zijn geboekt. De negatieve commentaren sluiten aan bij soortgelijke sentimenten van Warren Buffett, die Bitcoin ooit „rattengif in het kwadraat“ noemde.

De miljardair pleitte ook voor een verbod op crypto’s, door te verklaren:

„Ik denk dat regelgevers moeten ingrijpen en bitcoin moeten verbieden.“

De gevoelens van de Indiase miljardair staan haaks op de groeiende cryptogemeenschap in India, die routinematig haar frustratie heeft geuit over het gebrek aan duidelijke regelgeving in het land. Ook verschillen ze van de groeiende acceptatie van BTC onder de institutionele beleggingsklasse in de Verenigde Staten.

Sommige Amerikaanse bedrijven zoals MicroStrategy en Tesla hebben BTC aan hun balansen toegevoegd. Voor de huidige prijscorrectie had Tesla naar verluidt zijn Bitcoin-uitgave ongeveer $1 miljard aan winst zien drukken in nauwelijks twee weken sinds de investering openbaar werd.

Verbieden of niet verbieden?

Jhunjhunwala’s opmerkingen komen op een moment dat er druk wordt gespeculeerd dat de Indiase regering binnenkort een algeheel verbod op cryptocurrencies zal uitvaardigen. Eerder in februari doken berichten op dat het totale verbod op crypto’s zal inhouden dat houders een aflossingsvrije periode krijgen om hun bezit aan virtuele valuta te liquideren.

De Indiase cryptogemeenschap heeft te kampen gehad met negatief cryptocurrency-beleid van de overheid. In maart 2020 vernietigde het Hooggerechtshof een verbod van de centrale bank dat commerciële banken verbood om cryptobeurzen te bedienen.

Zelfs na het terugdraaien van het verbod, meldden sommige exchanges nog steeds problemen te ondervinden bij het openen van bankrekeningen bij commerciële banken in het land.

Voor Jhunjhunwala moet de Indiase regering zich richten op het creëren van een digitale roepie. Het onderwerp van digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) wordt inderdaad steeds populairder in verschillende landen, met piloottests die worden uitgevoerd op soevereine digitale valuta’s.

De crypto-afkeer van de Indiase overheid heeft zich echter niet uitgebreid tot blockchain. Verschillende staatsagentschappen hebben plannen aangekondigd om de nieuwe technologie in te voeren als onderdeel van hun activiteiten.